Arv – Enlige uden børn

Når du er enlig og ingen børn har, er det dine forældre, der arver efter dig. Hvis dine forældre ikke er levende, vil din arv tilfalde dine søskende. Er de heller ikke levende, så arver dine søskendes børn dig. Har du ingen søskende eller niecer og nevøer går arven videre til dine bedsteforældre og dernæst til deres børn, det vil sige din morbror, moster, farbror eller faster. Der kan være gode grunde til at udarbejde et testamente, når du er enlig uden børn. Dem kommer vi ind på i det nedenstående.

Værd at vide

  • Arveafgift: Ifølge arveloven skal arvinger betale en afgift på 36,25 procent af arven til staten.
  • Slægtsarvinger: Har du ingen slægtsarvinger vil din formue automatisk overgå til staten. Du skal huske at kusiner og fætre ikke regnes som slægtsarvinger og derfor ikke arver, hvis du ikke har indskrevet dem i et testamente.
  • Tvangsarvinger: Da du ikke har hverken ægtefælle eller børn, har du ingen tvangsarvinger. Derfor bestemmer du, hvad der sker med din formue når du dør.

Dine arvinger skal betale den høje arveafgift

Da du ikke har ægtefælle, samlever, børn og børnebørn, har du ingen arvinger, der betaler en lavere arveafgift end 36,25 procent. Det er dog muligt at mindske arveafgiften til gavn for dem, der skal arve dig. Det kan du gøre ved at benytte 30 procent reglen. Ved 30 procent reglen lader du en velgørende organisation arve hele din formue på den betingelse, at den giver de 70 procent til dine arvinger. Da en velgørende organisation er fritaget fra at betale arveafgift, får den derfor hele arven. Efter at dine arvinger har fået deres del på 70 procent har organisationen stadig de 30 procent til rådighed til deres velgørende arbejde.

Skal staten arve dig?

Det kan være svært at begynde at tænke på at skulle udarbejde et testamente. Men det er en god følelse, når det er gjort. Hvis du ingen slægtsarvinger har, er det som før skrevet staten, der får din arv. Hvis det ikke er det, du ønsker eller for eksempel har kusiner og fætre, som du ønsker skal arve dig i stedet, så er et testamente den eneste mulighed for at få det, du ønsker, til at ske. Så spring ud i det! Det er lettere end du tror.

JA TAK, jeg vil gerne have en helt uforpligtende samtale om testamente og arv