Notartestamente

Et notartestamente skal underskrives i nærværelse af en notar – en embedsmand – i byretten. En notars opgave er at stå inde for, at den person, som skriver under, er den rigtige. Altså at personens identitet stemmer overens med underskriften.

Det sikreste testamente

Hvis du vil oprette et sikkert testamente skal du oprette et notartestamente. Det bliver nemlig indskrevet i centralregisteret for testamenter og kan således ikke blive væk. Ved din død hentes notartestamentet frem og dine arvinger vil få besked om, at de er nævnt i dit testamente. Du behøver således ikke bekymre dig om, hvor testamentet er, eller om der kan ske noget med det. Nogle tror fejlagtigt, at deres advokat kan notere deres testamente for dem. Men det er udelukkende dig selv, der kan stå for noteringen af dit testamente. Notaren skal jo netop bevidne, at du selv skriver under.

Ved et testamentes notering i byretten

Du skal huske følgende, hvis du vil notere et testamente:

  • Det er en god ide at booke en tid i byretten på forhånd. Ellers kan du risikere, at du ikke kan komme til den pågældende dag.
  • Du skal have billedlegitimation med, som viser dit cpr.nr.
  • Du skal medbringe både en original og en kopi af testamentet – begge i A4-format. Det er originalen, du noterer, mens kopien føjes til det offentlige register.
  • Der er en retsafgift på 300 kroner, for at få noteret et testamente.

Vidne- og nødtestamente

Der er tre måder hvorpå et testamente kan gøres gyldigt. Den ene er notartestamentet som nævnt ovenfor, de to andre er et vidnetestamente samt et nødtestamente. Ved oprettelse af et vidnetestamente, skal du bruge to vitterlighedsvidner, som kan skrive under på, at du selv har sat din underskrift på testamentet. De må ikke være nære slægtninge og skal være myndige. Nødtestamentet er som navnet antyder kun en form, der benyttes i absolutte nødstilfælde. Det underskrives af dig selv og har en begrænset gyldighed.

JA TAK, jeg vil gerne have en helt uforpligtende samtale med en advokat